Historiek van 't Bau-huis

Het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) bouwt begin jaren ’90 een leerplaats voor bouwopleidingen naast hun campus aan de Noordlaan en geeft het de naam Bauhuis, een verwijzing naar het vermaarde Duitse instituut dat in de jaren '20 aan de wieg stond van de moderne architectuur en industriële vormgeving, maar dan met een Wase twist.

Het gebouw wordt vele jaren intensief gebruik door de leerlingen van het KTA, het deeltijds beroepsonderwijs en de leerlingen van Janitor.

In 2000 verhuist het KTA naar de campus van het gemeenschapsonderwijs aan de Parklaan en daalt het aantal leerlingen in het deeltijds beroepsonderwijs drastisch. Enkele jaren later wordt het overblijvende materiaal van het Bauhuis overgebracht naar de naastgelegen werkplaats van Janitor en staat het Bauhuis leeg…

Dankzij de grondige hernieuwing van de stationsomgeving, waarbij de stadsfeestzalen aan de Leopold II-laan plaats moeten maken voor een sociaal huisvestingsproject, krijgt de oude leerplaats weer een belangrijke functie als multifunctionele evenementenhal van Sint-Niklaas.